Dernek Tüzüğü

Dernek Tüzüğü

KOCAELÄ° AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ° DERNEĞİ TÜZÜÄžÜ

Derneğin Adı ve Merkezi:

Madde 1-Derneğin Adı:
Kocaeli Aile Hekimleri DerneÄŸi ( KAHED ) Ä°n Merkezi Ä°zmit/ Kocaeli ‘dir. Åžubesi açılmayacaktır.

( Gerek görüldüÄŸünde Yönetim Kurulu Kararı ile Kocaeli il sınırları içerisinde temsilcilik açılabilir.)
Derneğin Amacı

Madde 2-DerneÄŸin amaçları
DerneÄŸin Amacı ve Bu Amacı GerçekleÅŸtirmek Ä°çin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri ile Faaliyet Alanı )
Kocaeli ili içinde Aile Hekimi (AH)olarak çalışan ve kurs alarak AH ataması için baÅŸvuran hekimleri kapsamak üzere:

1.Aile hekimleri arasında dayanışmayı saÄŸlamak ve geliÅŸtirmek;sosyal ve mesleki sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak

2.SaÄŸlık hizmetleri alanında, ülke gerçeklerini de göz önünde tutarak, sorunların çözümüne hizmet etmek, mesleki icrası sırasında oluÅŸan sorunları gündeme getirmek ve çözüm yollarını araÅŸtırmak,

3.Üyelerinin kültürel, sanatsal ve bilimsel alanlardaki faaliyetlerini desteklemek

4. Aile hekimliği uygulama standartlarını belirlemek, mesleki eğitim programları geliştirmek, uygulanmasını izlemek ve değerlendirmek,

5. Mesleki kariyer ve onuru korumak,mesleki deontoloji ilkelerinin uygulanmasını sağlamak.Kuralların uygulanmasını izlemek, kurallara uyulmadığı durumlarda gerekli girişimlerde bulunmak,

6. GeliÅŸen saÄŸlık teknolojisinin getirmekte olduÄŸu yeniliklerin üyelere tanıtılmasını saÄŸlamak, mezuniyet sonrası sürekli eÄŸitim programları düzenlemek, standartlarını belirlemek, uygulanmasını izlemek ve deÄŸerlendirmek,

7. Aile hekimliÄŸi uygulamalarıyla iliÅŸkili yasa, tüzük, yönetmelik vb. düzenleyici iÅŸlemlerin hazırlanmasında yardımcı olmak, mevzuatın aksayan yönlerini yasal yollardan dile getirmek,

8. Aile hekimliÄŸi konusunda toplumu bilgilendirmek, toplum eÄŸitimine yönelik çalışmalarda bulunmak,

9. MesleÄŸin icrasında oluÅŸan teknolojik sorunların çözümüne katkıda bulunmak.

10. Üyelerin özlük hakları ile ilgili alanlarda yaÅŸadıkları sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak


ÇALIÅžMA KONULARI , BÄ°ÇÄ°MLERÄ° VE FAALÄ°YET ALANI

Madde 3

KAHED amaçlarını gerçekleÅŸtirmek için aÅŸağıdaki faaliyetlerde bulunur.

1. Aile hekimliÄŸi ile ilgili konularda araÅŸtırma inceleme yapmak.AraÅŸtırmaları yürütmek için çalışma ve danışma kurulları oluÅŸturmak

2. DiÄŸer yasal kuruluÅŸlarca bu yönde yapılan araÅŸtırmaları desteklemek.

3.Aile hekimlerini gerektiğinde kurum,kuruluş,kongre ve toplantılarda temsil etmek.

4.DerneÄŸin amaçları doÄŸrultusunda kongre konferans,sempozyum toplantı faaliyetlerinde bulunmak,sürekli ve süreksiz yayınlar yapmak

5.Aile hekimliÄŸi alanında mezuniyet öncesi ve sonrası sürekli eÄŸitimin standartlarının oluÅŸturulmasına katkıda bulunmak izlenmesi ve deÄŸerlendirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak,bu amaçları gerçekleÅŸtirecek kurul ve komisyonları oluÅŸturmak.

6.Amaçları ve mevcut koÅŸulları ile sınırlı olarak üyelerine burs ve yardımlar saÄŸlamak.

7. Üyelerin sosyal,ekonomik ve kültürel düzeylerini yükseltmek,aralarında dayanışma saÄŸlamak ve mesleki birliÄŸi oluÅŸturmak için çalışmak ve uygun koÅŸulların saÄŸlanabilmesi içinticari faaliyette bulunmamak koÅŸulu ile lokal ve dinlenme tesisleri açmak ve iÅŸletmek

8.SaÄŸlık alanında yurt içi ve yurt dışı geliÅŸmeleri izler, sonuçlarını üyeleriyle paylaÅŸmak

9.SaÄŸlık açısından daha bilinçli bir toplum oluÅŸturulması için çalışmak.

10.DerneÄŸin amaçlarını gerçekleÅŸtirmek ve mali sorunlarını çözebilmek amacıyla kongreler, seminerler, paneller, geziler, konserler, eÄŸlence, temsil, spor müsabakaları vb. toplantılar düzenler; sergiler açar, piyango tertipler, bağış ve yardımları kabul etmek.

11.Aile Hekimlerinin eÄŸitimiyle ilgili konularda kanun, tüzük, yönetmelik vb. düzenleyici iÅŸlemleri çıkartan kuruluÅŸlara örnek tasarılar, düzenleme metinleri vb. çalışmaları sunarak yardım ve iÅŸbirliÄŸi yapmak; danışmanlık hizmeti vermek.

12. Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerekli olan bilgi, belge, doküman ve yayınları temin emek, dokümantasyon merkezi oluÅŸturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doÄŸrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınları dağıtmak,çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkartmak.

13. Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için saÄŸlıklı bir çalışma ortamını saÄŸlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaÅŸ ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.

14.Üyelerinin boÅŸ zamanlarını en iyi bir ÅŸekilde deÄŸerlendirebilmeleri,bilgi alışveriÅŸinde bulunabilmeleri,dinlenmeleri ve eÄŸlenmeleri,Dernek faaliyetlerinin daha saÄŸlıklı,temiz,nezih ve huzurlu bir ortamda gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla lokal açmak,sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları tefriÅŸ etmek bu tesislerin ihtiyaçlarını karşılamak çalıştırmak,kiraya vermek

15. Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın alır, satar, kiralar, kiraya verir ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis eder

16.Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerek görülmesi durumunda,vakıf kurmak,federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona veya konfederasyona katılmak. Gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceÄŸi tesisleri kurmak, dernek faaliyetlerinin daha etkin ve verimli yürütülebilmesi için gerektiÄŸinde gönüllü veya ücretli personel istihdam etmek.

17.Ulusal ve uluslararası faaliyette bulunmak, yurt içindeki ve yurt dışındaki dernek veya kuruluÅŸlara üye olmak ve bu kuruluÅŸlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaÅŸmak.Yurt içinden ve yuet dışından dernek ve tüzel kiÅŸilerden yasalar çerçevesinde ayni ve nakdi bağış ve yardımlar almak.

18.Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve KuruluÅŸları ile Ä°liÅŸkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluÅŸları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.

19.Dernek üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diÄŸer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak.

20.Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açmak.

21.DerneÄŸin amacıyla ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda,diÄŸer derneklerle veya vakıf,sendika ve benzeri sivil toplum kuruluÅŸlarıyla ortak bir amacı gerçekleÅŸtirmek için platformlar oluÅŸturmak.

22.Üyeleri adına kooperatif, banka, otel, vb kuruluÅŸlarla anlaÅŸma yapmak. Bu amaçla üyelerine dernek kimlik kartı oluÅŸturma.

23- Amacın gerçekleÅŸtirilmesi için gerek görülmesi durumunda, federasyon kurabilir veya kurulu bir federasyona veya konfederasyona katılabilir. Gerekli izin alınarak demeklerin izinle kurabileceÄŸi tesisleri kurmak, dernek faaliyetlerinin daha etkin ve verimli yürütülebilmesi için gerektiÄŸinde gönüllü veya ücretli personel istihdam eder.
24- DerneÄŸin faaliyetlerinin etkinleÅŸtirilmesi ve geliÅŸtirilmesi için araÅŸtırmalar yapar. DerneÄŸin amacında belirtilen konularda çalışmalar yapmak üzere çalışma ve danışma kurulları oluÅŸturur.
25- Gerekli görülen yerlerde ( Kocaeli il sınırları içinde) dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir.
26- SaÄŸlık açısından daha bilinçli bir toplum oluÅŸturulması için çalışır. Aile HekimliÄŸi ve halk saÄŸlığına yönelik, halkı bilgilendirme amaçlı dokümantasyon,afiÅŸ,kitap,broÅŸür,süreli yayınlar, dergi, gazete, ses bantları, film,bilgisayar yazılımları ve programları, web sitesi ve portalleri yapar,yaptırır,yayınlar ve satar.
27- KuruluÅŸ amaçları doÄŸrultusunda, üyelerinin idare ve yönetmelikler ile ilgili doÄŸrudan ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde veya hukuki yardım gerekliliÄŸinin ortaya çıkması durumunda, üyelerini her düzeyde ve derecedeki yönetim ve yargı organları önünde temsil eder ve ettirir, dava açar ve bu nedenle açılan davalarda taraf olur.
28- Dernek kendisinden istenen görevleri amaçlarına ve mevzuata aykırı düÅŸmedikçe koÅŸulları ölçüsünde yerine getirir.

 

ÜYE OLMA HAKKI VE ÜYELÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°
ÜYELÄ°K ÅžARTLARI
Madde 4:Dernek, dernekler yasası ve diÄŸer yasalarda öngörülen üyelikle ilgili ÅŸartları taşıyan ve MesleÄŸini icra ederken mesleki kusuru yüzünden meslekten men ya da ihraç edilmemiÅŸ üyelerden oluÅŸur. KAHED’ de iki çeÅŸit üyelik bulunmaktadır.
A. Asil Üyeler:
Fiilen birinci basamakta sözleÅŸmeli aile hekimliÄŸi yapan hekimler. Dernek baÅŸkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik baÅŸvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliÄŸe kabul veya isteÄŸin reddi ÅŸeklinde karara baÄŸlanır ve sonuç yazıyla baÅŸvuru sahibine bildirilir. BaÅŸvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
DerneÄŸin asıl üyeleri, derneÄŸin kurucuları ile müracaatları üzerine yönetim kurulunca üyeliÄŸe kabul edilen kiÅŸilerdir.
B. Onursal Üyeler:
Aile HekimliÄŸi mesleÄŸinin geliÅŸmesi için maddi ve manevi katkıda bulunan kiÅŸiler, Çalışmalarıyla Aile HekimliÄŸi alanında yüksek baÅŸarı saÄŸlamış kiÅŸiler, Aile HekimliÄŸinin geliÅŸmesine katkıda bulunmuÅŸ kiÅŸiler ve uzun yıllar hekimlik mesleÄŸine hizmet etmiÅŸ üyeler ve dernek çalışmalarına istekli kiÅŸiler yönetim kuruluna ÅŸahsen baÅŸvurarak, yönetim kurulunun teklifi ve genel kurulun kararı ile seçilirler. Aidat ödemek zorunda deÄŸillerdir. Türk vatandaşı olmayan üyelerden ikamet ÅŸartı aranmaz. Fahri üyeler dernek organlarına seçilemezler ve oy kullanma hakları yoktur.

 

Üyelikten Çıkma

Madde 5- Her üye yönetim kuruluna yazılı bir dilekçe vermek kaydıyla dernekten çıkma hakkına sahiptir.
Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaÅŸtığı anda çıkış iÅŸlemleri sonuçlanmış sayılır.Üyelikten ayrılma üyenin derneÄŸe olan birikmiÅŸ borçlarını sona erdirmez.

Üyelikten Çıkarılma

Madde 6-Dernek üyeliÄŸinden çıkarılmayı gerektiren haller

1-Dernek tüzüÄŸüne aykırı davranışlarda bulunmak

2-Verilen görevlerden sürekli kaçınmak

3-Yazılı ikazlara raÄŸmen üyelik aidatını altı ay içinde ödememek

4-Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak

5-Üye olma ÅŸartlarını kaybetmiÅŸ olmak
Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır.
Dernekten çıkan veya çıkarılanlar,üye kayıt defterinden silinir ve dernek mal varlığında hak iddia edemez.


DERNEK ORGANLARI
Madde 7: DerneÄŸin organları aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir.

1-Genel Kurul,

2-Yönetim Kurulu,

3-Denetim Kurulu,

4-Disiplin Kurulu.

Dernek Genel Kurulunun KuruluÅŸ Åžekli,Toplanma Zamanı ve ÇaÄŸrı ve Toplantı Usulü

Madde 8-Genel kurul derneÄŸin en yetkili karar organı olup;derneÄŸe kayıtlı üyelerden oluÅŸur.

Genel kurul;

1-Bu tüzükte belli edilen zamanda olaÄŸan

2-Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüÄŸü hallerde veya dernek üyelerinden yüzde ellisinin yazılı isteÄŸi üzerine otuz gün içinde olaÄŸanüstü toplanır.
OlaÄŸan genel kurul 2 yılda 1 kez Aralık ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Genel kurul toplantıya yönetim kurulunca çaÄŸrılır.
Yönetim kurulu genel kurulu toplantıya çağırmazsa üyelerden birinin baÅŸvurusu üzerine sulh hâkimi , üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

ÇaÄŸrı Usulü

Yönetim kurulu, dernek tüzüÄŸüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beÅŸ gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile suretiyle toplantıya çaÄŸrılır. Bu çaÄŸrıda, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. Ä°lk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoÄŸunluk saÄŸlanamaması sebebinin dışında baÅŸka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çaÄŸrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. Ä°kinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çaÄŸrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

Toplantı Usulü

Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸunun, tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi ve derneÄŸin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoÄŸunluÄŸun saÄŸlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiÅŸ kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı saÄŸlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu baÅŸkanı veya görevlendireceÄŸi yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.Toplantı yeter sayısı saÄŸlanamaması halinde de bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir baÅŸkan ve yeteri kadar baÅŸkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluÅŸturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırlanan listelerdeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliÄŸinin saÄŸlanması divan baÅŸkanına aittir.
Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüÅŸülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüÅŸülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu ÅŸahsen kullanmak zorundadır.
Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar.Tüzel kiÅŸinin üye olması halinde, tüzel kiÅŸinin yönetim kurulu baÅŸkanı veya temsille görevlendireceÄŸi kiÅŸi oy kullanır.
Toplantıda görüÅŸülen konular ve alınan kararlar bir tutanaÄŸa yazılır ve divan baÅŸkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diÄŸer belgeler yönetim kurulu baÅŸkanına teslim edilir. Yönetim kurulu baÅŸkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Åžekilleri

Madde 9- Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim , denetim ,disiplin kurulu üyeleri seçimleri,federasyon’a delegelerin seçimleri gizli oylama ile oylanır,diÄŸer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı baÅŸkanı tarafından mühürlenmiÅŸ kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereÄŸi yapıldıktan sonra içi boÅŸ bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada, genel kurul baÅŸkanının belirteceÄŸi yöntem uygulanır.
Genel kurul kararları,toplantıya katılan üyelerin salt çoÄŸunluÄŸu ile alınır.Åžu kadar ki,tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi ve derneÄŸin feshi kararları,ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoÄŸunluÄŸuyla alınabilir.

Toplantısız veya ÇaÄŸrısız Alınan Kararlar

Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çaÄŸrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığın kararlar geçerlidir

DERNEK GENEL KURULUNUN GÖREV VE YETKÄ°LERÄ°:

Madde 10-AÅŸağıda yazılı hususlar genel kurulca görüÅŸülüp karara baÄŸlanır.

1-Dernek organlarının seçilmesi,

2-Dernek tüzüÄŸünün deÄŸiÅŸtirilmesi,

3-Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüÅŸülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,

4-Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüÅŸülüp aynen veya deÄŸiÅŸtirilerek kabul edilmesi,

5-Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,

6-Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya deÄŸiÅŸtirilerek onaylanması,

7-Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan baÅŸkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,

8-DerneÄŸin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaÅŸtırılması ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi,

9-DerneÄŸin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluÅŸlara üye olarak katılması veya ayrılması,

10-Derneğin vakıf kurması

11-DerneÄŸin fesih edilmesi,

12-Yönetim kurulunun diÄŸer önerilerinin incelenip karara baÄŸlanması,

13-Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diÄŸer görevlerin yerine getirilmesi,

Genel kurul, derneÄŸin diÄŸer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.
Genel kurul,üyeliÄŸe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir.DerneÄŸin en yetkili organı olarak derneÄŸin diÄŸer bir organına verilmemiÅŸ olan iÅŸleri görür ve yetkileri kullanır

Dernek Yönetim Kurulunun TeÅŸkili Görev ve Yetkileri

MADDE 11 -Yönetim kurulu, yedi asil ve yedi yedek üye olarak, aktif olarak aile hekimliÄŸi yapan üyeler arasından ,genel kurulca seçilir.
Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüÅŸümü yaparak baÅŸkan, baÅŸkan yardımcısı, genel sekreter, sayman ve üyeleri belirler.
Yönetim kurulu, tüm asil üyelerin haber edilmesi ÅŸartıyla her zaman toplantıya çaÄŸrılabilir. Asil üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan asil üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile alınır.
Yönetim kurulu asil üyeliÄŸinde istifa veya baÅŸka sebeplerden dolayı boÅŸalma olduÄŸu takdirde yedeklerin, genel kurulda seçilmiÅŸ olan listedeki diziliÅŸ sırasına göre göreve çaÄŸrılması mecburidir.


Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulu aÅŸağıdaki hususları yerine getirir.

1-DerneÄŸi temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,

2-Gelir ve gider hesaplarına iliÅŸkin iÅŸlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak,

3-DerneÄŸin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak,

4-Genel kurulun verdiÄŸi yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneÄŸe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inÅŸa ettirmek, kira sözleÅŸmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,

5-Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını saÄŸlamak

6-Genel kurulda alınan kararları uygulamak,

7-Her faaliyet yılı sonunda derneÄŸin iÅŸletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,

8- Bütçenin uygulanmasını saÄŸlamak,

9-DerneÄŸe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek.

10-DerneÄŸin amacını gerçekleÅŸtirmek için her çeÅŸit kararı almak ve uygulamak,

11-Mevzuatın kendisine verdiÄŸi diÄŸer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,

Yönetim Kurulu Toplantı ÅŸekilleri
Madde 12:

Yönetim kurulu ayda en az bir kez toplanır. Toplantıya çaÄŸrı baÅŸkan tarafından, olmadığı zamanlarda yardımcısı tarafından yapılır. Gündemi hazırlamak genel sekreterin görevidir. Yönetim kurulu iki üyesinin isteÄŸi ve çoÄŸunluk onayı ile gündemde deÄŸiÅŸiklik yapılabilir.
Ä°zinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç ve yılda toplam 6 defa toplantıya katılmayan üyenin merkez yönetim kurulu üyeliÄŸi sıfatı Yönetim Kurulu isteÄŸi üzerine düÅŸürülebilir.

Yönetim Kurulunun Yedek Üyelerle Tamamlanamaması
Madde 13:

Yönetim Kurulu üye sayısında boÅŸalmalar sebebiyle yedek üyelerin getirilmesi ile tamamlanır. Bu durumda yönetim kurulu kendi aralarında tekrar görev dağılımı yapar. Bu yönetim kurulu deÄŸiÅŸikliÄŸi Dernekler YönetmeliÄŸinde belirtilen form tanzim edilerek idareye bir ay içinde bildirilir. Ancak yedek üyelerin getirilmesinden sonrada üye tam sayısının yarısından aÅŸağı düÅŸerse mevcut Yönetim Kurulu Üyeleri veya Denetleme Kurulu üyeleri tarafından genel kurulu bir ay içinde toplantıya çaÄŸrılır. ÇaÄŸrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden biri Sulh Hukuk HakimliÄŸine baÅŸvurabilir. Sulh Hukuk HâkimliÄŸince dernek üyelerinden üç kiÅŸiye yetki vererek, bu yetki ile genel kurulu toplantıya çaÄŸrılır. )
Dış İlişkiler
Madde 14:

DerneÄŸin dış iliÅŸkilerini saÄŸlamada ve derneÄŸi temsilde dernek yönetim kurulu yetkilidir. Yönetim Kurulu gereken hallerde belli konularda çalışmak üzere belli sayıda üyeyi görevlendirebilir, belli konularda komisyonlar oluÅŸturabilir, bu komisyonlara yetki verebilir.
Yukarıda belirtilen istisna dışında ve özellikle yönetim kurulu bilgisi olmadan üyeler dernek adına dış iliÅŸkilere giremez, derneÄŸi temsil edemez. Aksine hareket eden üyeler yönetim kurulu kararı ile disiplin kuruluna sevk edilir.

BaÅŸkan
Madde 15:

DerneÄŸin tüzel kiÅŸiliÄŸini yurtiçi ve yurtdışında temsil eder, yönetim kurulu toplantılarına ve Danışma Kurulu toplantılarına baÅŸkanlık yapar, alınan kararları uygular ve uygulatır, tüm yazışmaları Genel Sekreterle birlikte imzalar. BaÅŸkan dernek çalışmalarının yürütülmesinden sorumludur ve bu amaçla yönetim kurulu üyelerini ve dernek üyelerini deÄŸiÅŸik görevler için görevlendirebilir. BaÅŸkan, tüzel kiÅŸilik temsilciliÄŸi ve tüm çalışmalardaki yetkilerden bir kısmını Yönetim Kurulu üyelerinden birine devredebilir.

Başkan Yardımcıları
Madde 16:

Yönetim kurulu tarafından seçilir. BaÅŸkanın bulunmadığı veya görevlendirdiÄŸi hallerde yönetim kurulu kararlarının uygulanmasında ve toplantılarda BaÅŸkan Yardımcılarından birisi BaÅŸkanın görevlerini üstlenir. BaÅŸkan ile birlikte sorumluluÄŸu üstlenirler

Genel Sekreter
Madde 17:

Yönetim Kurulu tarafından seçilir. Genel Sekreter merkezde bulunan bütün çalışma gruplarının üstüdür. Tüzük, Genel Kurul veya Yönetim Kurulu kararlarına göre yazışmaları düzenli olarak yürütür. Dernek büroları arasında uyumlu çalışmayı saÄŸlar. Kendisine yönetim kurulu tarafından verilen diÄŸer görevleri yerine getirir. Karar defterinin yazılması ve saklanmasından sorumludur.


Sayman
Madde 18:

Yönetim kurulunca seçilir. DerneÄŸin mali iÅŸlerinde birinci derecede sorumludur. Dernek adına yapılacak tüm giderlerin tüzüÄŸe, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına, bütçe ve kadro cetvellerine uygun olarak yapılmasını saÄŸlar.
DerneÄŸin gelirlerinin ve üye ödentilerinin zamanında ve tam olarak toplanmasını saÄŸlar. Vadesi gelmiÅŸ alacakların tahsili için gerekli iÅŸlemleri yürütür. Zorunlu defterlerin günü gününe tutulmasını saÄŸlar. Dernek kasasında yönetim kurulunun belirleyeceÄŸi miktar kadar para bulundurulabilir. Dernek harcamalarını baÅŸkan veya görevlendireceÄŸi bir yönetim kurulu üyesi ile birlikte yapar.


Denetim Kurulunun TeÅŸkili,Görev ve Yetkileri

MADDE 19 -Denetim Kurulu,3 asil ve 3 yedek üye olarak genel kurulca seçilir.Denetim kurulu asil üyeliÄŸinde istifa veya baÅŸka sebeplerden dolayı boÅŸalma olduÄŸu takdirde yedeklerin, genel kurulda aldığı oy çokluÄŸu sırasına göre göreve çaÄŸrılması mecburidir.

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Denetim kurulu;derneÄŸin tüzüÄŸünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleÅŸtirilmesi için sürdürüleceÄŸi belirtilençalışma konuları doÄŸrultusunda faaliyet gösterip göstermediÄŸini,defter,hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüÄŸüne uygun olarak tutulup tutulmadığını,dernek tüzüÄŸünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.
Denetim kurulu gerektiÄŸinde genel kurulu toplantıya çağırır.

Denetleme Kurulu
Madde 20:

Denetleme Kurulu, genel kurul tarafından gizli oyla seçilir. 3 asil ve 3 yedek üyeden oluÅŸur. Seçilen kurul en geç 20 gün içerisinde toplanarak asil üyeler arasından bir baÅŸkan seçer ve baÅŸkanın çaÄŸrısı ile en az 6 ayda bir toplanır. Yönetim kurulu isteÄŸi üzerine veya kendiliÄŸinden denetim görevini yerine getirir.
Yönetim Kurulu isteÄŸi üzerine veya kendiliÄŸinden denetim görevini yerine getirir. Ä°zinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç defa toplantıya katılmayan üyenin Denetim Kurulu üyeliÄŸi sıfatı düÅŸer. Denetim Kurulu asil üyeliÄŸinden istifa veya baÅŸka sebeplerle boÅŸalma olduÄŸu takdirde yedeklerin, Genel kurulda seçilmiÅŸ olan listedeki diziliÅŸ sırasına göre göreve çaÄŸrılması mecburidir.
Denetleme Kurulunun Görev ve Yetkileri
1-DerneÄŸin bütçe çalışmalarının, tüzük, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarına uygun olup olmadığını inceler, gerekli uyarıları yapar.
2-Genel kuruluna sunulan faaliyet raporları ile kesin hesabın uygunluk denetimini yapar. Durumu bir raporla Genel Kurula sunar.
3-Hazırlanan bütçede öngörülen harcamaların düzenli ve amaca uygun yapılıp yapılmadığına, bütçede öngörülen harcamalar için yetkili organların onayının alınıp alınmadığını, harcamaların bütçe kapsamını aşıp aÅŸmadığına iliÅŸkin denetim yapar. Yasa ve tüzükte bulunan ve öngörülen belgelerin bulunup bulunmadığını denetler. Gelir ve gider çizelgeleri ile Bilanço'nun kayıtlara uygun olup olmadığını inceler.
4-Dernek hesap ve defterlerini inceler, yönetim kurulundan bilgi ister. Mali konularla ilgili gündem maddelerinin görüÅŸülmesi sırasında yönetim kurulu toplantısına katılabilir.
5-Genel kurul toplantılarında bulunarak, ilgili konularda sunulan sorulara yanıt verir.
6-Denetleme kurulu üyeleri görevlerini yerine getirirken gördükleri, öÄŸrendikleri noksanlık ve yolsuzlukları belgeleyerek genel kurula sundukları raporda belirtmek zorundadırlar.
7-Denetim görevini bir yılı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme raporunu Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.

 

 

Disiplin Kurulu

MADDE 21-Disiplin Kurulu, hekimlik mesleÄŸinde en az 10 yılını doldurmuÅŸ 3 asil ve3 yedek dernek üyesinden oluÅŸur. Disiplin kurulu üyeleri Genel Kurulda gizli oyla seçilir.Asil üyeliÄŸe seçilen üyeler en geç 20 gün içerisinde toplanarak içlerinden bir kiÅŸiyi baÅŸkan seçerler. Ä°zinsiz ve mazeretsiz olarak üst üste üç defa toplantıya katılmayan üyenin disiplin kurulu üyeliÄŸi sıfatı düÅŸer. Disiplin Kurulu asil üyeliÄŸinde istifa veya baÅŸka sebeplerden dolayı boÅŸalma olduÄŸu takdirde yedeklerin, genel kurulda seçilmiÅŸ olan listedeki diziliÅŸ sırasına göre göreve çaÄŸrılması mecburidir.
Disiplin Kurulu, baÅŸkanının çaÄŸrısı ile toplanır. Ä°ncelenen konu ile ilgisi bulunan veya hakkında inceleme yapılan kimse ile akrabalığı bulunan üyeler kurula katılamazlar.Bu durumda yedeklerden yeterli sayıda üye ile sayı üçe tamamlanır. Dernek BaÅŸkanı Kurulun çaÄŸrısı ile toplantılara katılabilir, bilgi verebilir fakat oy kullanamaz.

Disiplin Kurulunun Görev ve Yetkileri

Disiplin Kurulunun görev ve yetkileri ÅŸunlardır:

1- Dernek Genel Kurulu'na karşı sorumludur.

2- Dernek kuruluÅŸunu takiben yönetim kurulunca hazırlanan disiplin iç yönetmeliÄŸi çerçevesinde yönetim kurulunun talebi doÄŸrultusunda veya üyelerin 1/5 (beÅŸtebir) inin yazılı dilekçesi üzerine gerekli tahkikat ve araÅŸtırmaları yapar.

3- Aile hekimleri arasındaki ve/veya aile hekimi hasta arasındaki iliÅŸki ve hasta hakları ile ilgili etik kodların belirlenmesi için çalışmalar yapar, uygulanmasını izler ve uyulmadığı durumlarda uyarıdan baÅŸlayarak üyelikten çıkarmaya kadar cezaların verilmesini yönetim kuruluna önerir. Bilimsel - mesleki kurallara ve yöntemlere aykırı davrandığı, meslek onurunu zedelediÄŸi, dernek bünyesinde derneÄŸin amaçlarını engelleyici faaliyetlerde bulunduÄŸu, derneÄŸin maddi zarara uÄŸramasına yol açtığı, üyelik yükümlülüklerini yerine getirmediÄŸi kesinleÅŸen üyelerin üyelikten çıkarılmasını yönetim kuruluna teklif eder.

4- Üyelikten çıkarmak cezası üstünde bir yaptırım gerektiren durumlarda Türk Tabipleri BirliÄŸi ve ilgili kurumlar nezdinde giriÅŸimlerde bulunulması için yönetim kuruluna teklifte bulunur.

Temsilcilikler

Madde 22 - Dernek yeterli ÅŸartların oluÅŸtuÄŸu ilçelerde Temsilcilikler açabilir.Temsilcilik açmak için Yönetim Kurulu Kararı yeterlidir. Temsilcilik açılabilmesi için ilçede kayıtlı dernek üye sayısı en az on olmalıdır. Dernek üye sayısının on’un altında olduÄŸu ilçeler Dernek Yönetim Kurulunun kararı ile hizmet için yakındaki bir temsilciliÄŸe baÄŸlanabilir.Temsilcilikler ilçelerde dernek faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumludur. TemsilciliÄŸin açılması ile ilgili bilgi ve belgeler o yerin mülki idare amirliÄŸine yazılı olarak bildirilir.

Derneğin Gelir Kaynakları

Madde 23 - Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1. 1-Üye Aidatı: Üyelerden giriÅŸ ödentisi olarak 20 TL,yıllık olarak da 50 TL alınır.Bu miktarları arttırmaya ve eksiltmeye genel kurul yetkilidir.


2-Gerçek ve tüzel kiÅŸilerin kendi isteÄŸi ile derneÄŸe yaptıkları bağış ve yardımlar.

3-Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eÄŸlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden saÄŸlanan gelirler,

4-Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,

5-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.

6-DerneÄŸin, amacını gerçekleÅŸtirmek için ihtiyaç duyduÄŸu geliri temin etmek amacıyla giriÅŸtiÄŸi ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.

7-DiÄŸer gelirler.

DerneÄŸin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler

Madde 24 -Defter tutma esasları;

Dernekte iÅŸletme hesabı esasına göre defter tutulur.Ancak yıllık brüt gelirin Dernekler YönetmeliÄŸinin
31. maddesinde belirtilen haddi aÅŸması durumunda takip eden hesap döneminden baÅŸlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.
Bilanço esasına geçilmesi durumunda üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düÅŸülürse,takip eden yıldan itibaren iÅŸletme hesabı esasına dönülebilir.
Yukarıda belirtilen hadde baÄŸlı kalmaksızın yönetim kurulu kararına bilanço esasına göre defter tutulabilir.
DerneÄŸin ticari iÅŸletmesi açılması durumunda,bu ticari iÅŸletme için,ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

Kayıt Usulü

DerneÄŸin defter ve kayıtları Dernekler YönetmeliÄŸinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

Tutulacak Defterler

Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2-Üye Kayıt Defteri: DerneÄŸe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneÄŸe giriÅŸ ve çıkış tarihleri bu deftere iÅŸlenir. Üyelerin ödedikleri giriÅŸ ve yıllık aidat miktarları bu deftere iÅŸlenebilir.

3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4-DemirbaÅŸ Defteri: DerneÄŸe ait demirbaÅŸların edinme tarihi ve ÅŸekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düÅŸürülmesi bu deftere iÅŸlenir.

5-Ä°ÅŸletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere iÅŸlenir.

6-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

b)Bilânço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aÅŸağıdaki gibidir:

1-(a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilânço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

2-Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt ÅŸekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiÄŸi yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel TebliÄŸleri esaslarına göre yapılır.

Defterlerin Tasdiki

Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya baÅŸlamadan önce il dernekler müdürlüÄŸüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

Gelir Tablosu ve Bilânço Düzenlenmesi

Ä°ÅŸletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-16’da belirtilen) “Ä°ÅŸletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilânço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel TebliÄŸlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

DerneÄŸin Gelir ve Gider Ä°ÅŸlemler
Madde 25 -Gelir ve gider belgeleri;

Dernek gelirleri, (Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 17’de örneÄŸi bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fiÅŸi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneÄŸin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-13’te örneÄŸi bulunan) “Gider Makbuzu” düzenlenir.
Dernek tarafından kiÅŸi, kurum veya kuruluÅŸlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-14’te örneÄŸi bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. KiÅŸi, kurum veya kuruluÅŸlar tarafından derneÄŸe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-15’te örneÄŸi bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

Alındı Belgeleri

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kiÅŸi veya kiÅŸiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine iliÅŸkin hususlarda Dernekler YönetmeliÄŸinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Yetki Belgesi

Dernek adına gelir tahsil edecek kiÅŸi veya kiÅŸiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kiÅŸilerin açık kimliÄŸi, imzası ve fotoÄŸraflarını ihtiva eden (Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 19’da örneÄŸi bulunan) “Yetki Belgesi “ dernek tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu baÅŸkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti dernekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili deÄŸiÅŸiklikler yönetim kurulu baÅŸkanınca, onbeÅŸ gün içerisinde dernekler birimine bildirilir.
Dernek adına gelir tahsil edecek kiÅŸiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye baÅŸlayabilirler.
Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler YönetmeliÄŸinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;

Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diÄŸer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

Beyanname Verilmesi

Madde 26 -DerneÄŸin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider iÅŸlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına iliÅŸkin (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek baÅŸkanı tarafından mahallin mülki idare amirliÄŸine verilir.

Bildirim YükümlülüÄŸü

Madde 27 -Mülki amirliÄŸe yapılacak bildirimler;

Genel Kurul Sonuç Bildirimi

OlaÄŸan veya olaÄŸanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diÄŸer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-3’ te sunulan) “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri yönetim kurulu baÅŸkanı tarafından mülki idare amirliÄŸine bildirilir:
Genel kurul sonuç bildirimine;

1-Divan baÅŸkanı, baÅŸkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı örneÄŸi,

2-Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmışsa, tüzüÄŸün deÄŸiÅŸen maddelerinin yeni ve eski ÅŸekli ile dernek tüzüÄŸünün son ÅŸeklinin her sayfası yönetim kurulunca imzalanmış örneÄŸi eklenir.

Taşınmazların Bildirilmesi

DerneÄŸin edindiÄŸi taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliÄŸine bildirilir.

Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi

Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” iki nüsha olarak doldurup mülki idare amirliÄŸine bildirimde bulunurlar.
Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneÄŸi, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleÅŸme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba iliÅŸkin dekont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneÄŸi de eklenir.
Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim ÅŸartının yerine getirilmesi zorunludur.

Kamu Kurum ve KuruluÅŸları Ä°le Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle ilgili Bildirim

DerneÄŸin görev alanına iliÅŸkin konularda kamu kurum ve kuruluÅŸları ile yürüttüÄŸü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneÄŸi (Dernekler YönetmeliÄŸi EK- 23’de gösterilen) “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde dernek merkezinin bulunduÄŸu yerin valiliÄŸine verilir.

DeÄŸiÅŸikliklerin Bildirilmesi

DerneÄŸin yerleÅŸim yerinde meydana gelen deÄŸiÅŸiklik (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-24’te belirtilen) “YerleÅŸim Yeri DeÄŸiÅŸiklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen deÄŸiÅŸiklikler (Dernekler YönetmeliÄŸi EK-25’te belirtilen) “Dernek Organlarındaki DeÄŸiÅŸiklik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, deÄŸiÅŸikliÄŸi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliÄŸine bildirilir.

Dernek tüzüÄŸünde yapılan deÄŸiÅŸiklikler de tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸinin yapıldığı genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliÄŸine bildirilir.

DerneÄŸin Ä°ç Denetimi

Madde 28 - Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceÄŸi gibi, bağımsız denetim kuruluÅŸlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüÄŸünü ortadan kaldırmaz.
Denetim Kurulutarafından en geç yılda bir defa derneÄŸin denetimi gerçekleÅŸtirilir.Genel kurul veya yönetim kurulu gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluÅŸlarına denetim yaptırabilir.

DerneÄŸin Borçlanma Usulleri

Madde 29 -Dernek amacını gerçekleÅŸtirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceÄŸi gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneÄŸin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneÄŸi ödeme güçlüÄŸüne düÅŸürecek nitelikte yapılamaz.

TüzüÄŸün Ne Åžekilde DeÄŸiÅŸtirileceÄŸi

Madde 30 -Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi genel kurul kararı ile yapılabilir.

Genel kurulda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoÄŸunluÄŸu aranır. ÇoÄŸunluÄŸun saÄŸlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için gerekli olan karar çoÄŸunluÄŸu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi oylaması açık olarak yapılır.
Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli

Madde 31 -Genel kurul, her zaman derneÄŸin feshine karar verebilir.

Genel kurulda fesih konusunun görüÅŸülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 (üçte iki) çoÄŸunluÄŸu aranır. ÇoÄŸunluÄŸun saÄŸlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoÄŸunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoÄŸunluÄŸu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3 (üçte iki) sidir. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

Tasfiye Ä°ÅŸlemleri

Genel kurulca fesih kararı verildiÄŸinde, derneÄŸin para, mal ve haklarının tasfiyesi genel kurulca belirlenen üyelerden oluÅŸan tasfiye kurulunca yapılır. Bu iÅŸlemlere, feshe iliÅŸkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliÄŸinden sona erme halinin kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlanır. Tasfiye süresi içinde bütün iÅŸlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Kocaeli Aile Hekimleri DerneÄŸi” ibaresi kullanılır.

Tasfiye Ä°ÅŸlemleri

Genel kurulca fesih kararı verildiÄŸinde, derneÄŸin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluÅŸan tasfiye kurulunca yapılır. Bu iÅŸlemlere, feshe iliÅŸkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliÄŸinden sona erme halinin kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlanır. Tasfiye süresi içinde bütün iÅŸlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde Ä°zmir Aile Hekimleri DerneÄŸi” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneÄŸin para, mal ve haklarının tasfiyesi iÅŸlemlerini baÅŸtan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneÄŸin hesaplarını inceler. Ä°nceleme esnasında derneÄŸe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diÄŸer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanaÄŸa baÄŸlanır. Tasfiye iÅŸlemeleri sırasında derneÄŸin alacaklılarına çaÄŸrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. DerneÄŸin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemiÅŸse derneÄŸin bulunduÄŸu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiÄŸi tarihte en fazla üyeye sahip derneÄŸe devredilir.

Tasfiyeye iliÅŸkin tüm iÅŸlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye iÅŸlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
DerneÄŸin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal iÅŸlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduÄŸu yerin mülki idare amirliÄŸine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

DerneÄŸin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beÅŸ yıldır.

Hüküm EksikliÄŸi

Madde 32 -Bu tüzükte belirtilmemiÅŸ hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler YönetmeliÄŸi ve ilgili diÄŸer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

ÜYE GİRİŞİ



Google Analytics Kodunu buraya koyun